Ειδικές Κατασκευές

 

Επιλέξτε τον τύπο κατασκευής που σας ενδιαφέρει:

 

Μανιτάρια

 

Προβλεπόμενη αύξηση ζήτησης Pleurotus & Agaricus (λευκό μανιτάρι).

Ευοίωνες οι προοπτικές για νέες μονάδες παραγωγής υποστρώματος και καλλιέργειας μανιταριών.

 

Παραγωγή του υποστρώματος: είναι μία διεργασία κατά την οποία η βασική πρώτη ύλη (άχυρο σιτηρών), επεξεργάζεται σε διάφορα στάδια έτσι ώστε στο τέλος να προκύψει ένα υλικό εκλεκτικό για την ανάπτυξη του μύκητα Pleurotus sp. Τα βασικά στάδια επεξεργασίας της πρώτης ύλης είναι :

  • Τεμαχισμός
  • Προ-ύγρανση
  • Ανακάτεμα – εμπλουτισμός με φυτικά οργανικά πρόσθετα ( π.χ. μηδική)
  • Παστερίωση
  • Ωρίμανση
  • Εμβολιασμός
  • Επώαση

Σε κάθε στάδιο ελέγχονται όλες οι καθοριστικές παράμετροι (υγρασία, θερμοκρασία, ποσοστό Αζώτου, pH, κ.α.) για την επιτυχή έκβαση της διεργασίας. Η χρήση υψηλής τεχνολογίας & τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με την γνώση της βιολογίας του μύκητα δίνουν υπόστρωμα υψηλής παραγωγικότητας.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται περίπου στις 2 έως 3 εβδομάδες ανάλογα με το είδος του σπόρου και τις συνθήκες επώασης.

Πρέπει το μυκήλιο να ωριμάζει καλά πριν ξεκινήσει η φάση της παραγωγής.

Ο χρόνος παραγωγής μανιταριών κυμαίνεται περίπου στις 10 έως 35 ημέρες ανάλογα με το στάδιο επώασης του υποστρώματος.

Ο θάλαμος καλλιέργειας είναι τύπου τούνελ

  • πλάτος 9,0 μέτρα
  • μήκος 15,0 -30,0 μέτρα
  • ύψος 3,30 μέτρα
  • ΣΚΕΛΕΤΟΣ: Από χαλύβδινους γαλβανισμένους εν θερμώ σωλήνες.
  • ΟΡΟΦΗ & ΠΛΑΙΝΑ: Δύο φιλμ πολυαιθυλενίου ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλεται μονωτικό υλικό για θερμομόνωση.
  • ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ: Πάνελ πολυουρεθάνης πάχους 40 mm

Το υπόστρωμα για να δώσει μανιτάρια πρέπει να βρίσκεται σε

  • θερμοκρασία αέρα 10°C - 23°C
  • σχετική υγρασία 80% - 95%
  • φως

Για τον έλεγχο των συνθηκών απαιτούνται

  • σύστημα αερισμού – δροσισμού
  • υδρονέφωση
  • σύστημα θέρμανσης
  • τεχνητός φωτισμός

Σαλιγκάρια

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από την γενικότερη ανάγκη για την ενασχόληση με καινοτόμες επενδύσεις με παραγόμενα προϊόντα που θα βρίσκουν διέξοδο στην αγορά σε ικανοποιητικές τιμές.

Το εδώδιμο σαλιγκάρι Helix aspersa είναι ένα από τα σημαντικότερα είδη σαλιγκαριών σε παγκόσμια κλίμακα. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων αυτού του είδους που καταναλώνεται προέρχεται από συλλογή σαλιγκαριών από φυσικούς πληθυσμούς. Η ελάττωση των φυσικών πληθυσμών και η ανάγκη για ασφαλή προϊόντα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτροφείων σε πολλές χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν φυσικοί πληθυσμοί αυτού του είδους.

Στη χώρα μας ο κλάδος της σαλιγκαροτροφίας δεν έχει αναπτυχθεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή του και μάλιστα με συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες όπου επιχειρείται να αναπτυχθεί η εκτροφή των σαλιγκαριών.

Από τα εδώδιμα είδη σαλιγκαριών μόνο η εκτροφή του Helix aspersa έχει αναπτυχθεί και είναι οικονομικά κερδοφόρα. Το σαλιγκάρι αυτό ενδείκνυται για την εκτροφή γιατί είναι πολύ παραγωγικό ζώο, έχει πολύ καλή συμπεριφορά στους υψηλούς συνωστισμούς που επικρατούν στις συνθήκες της εκτροφής, αντιπροσωπεύει το 40% της ποσότητας των σαλιγκαριών που καταναλώνονται σήμερα και η χονδρική τιμή πώλησης του στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ υψηλή.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Η αναπαραγωγή στο χώρο πάχυνσης γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρου και η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά στα μέσα Μαρτίου και λήγει στα μέσα Νοέμβριου. Ο χώρος πάχυνσης είναι δυκτιοκήπια ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες της εκτροφής. Εσωτερικά είναι διαχωρισμένα σε πάρκα πάχυνσης που διαθέτουν ηλεκτροφόρα περίφραξη, ταΐστρες και σκέπαστρα.

Με την εισαγωγή του γενετικού υλικού στο δυκτιοκήπιο στα μέσα Μαρτίου παρακολουθούμε τις γεννήσεις στα αρχικά πάρκα. Μετά από τις πρώτες γεννήσεις μεταφέρουμε τους γεννήτορες σε άλλα πάρκα και αρχίζει η εκκόλαψη και η διαδικασία της πάχυνσης . Tα νεαρά σαλιγκάρια αμέσως μετά την εκκόλαψη τους τοποθετούνται μέσα στις ταΐστρες. Εκεί μένουν για διάστημα 3 με 4 μηνών μέχρι να φτάσουν σε εμπορεύσιμο μέγεθος.

Στα δυκτιοκήπια η διατήρηση της απαιτούμενης υγρασίας για την αύξηση των σαλιγκαριών θα επιτυγχάνεται με σύστημα υδρονέφωσης. Η κατανάλωση νερού εξαρτάται από τη εποχή του έτους αλλά δεν ξεπερνά τα 1200 λίτρα την ημέρα ανά στρέμμα δικτυοκηπίου.

H θρέψη των σαλιγκαριών γίνεται με τεχνητό σιτηρέσιο που παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, ανθρακικό ασβέστιο και την προσθήκη ιχνοστοιχείων. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα τροφών και αντιβιώσεις γιατί μπορούν να αυξήσουν την θνησιμότητα κατά την αναπαραγωγή και την πάχυνση των σαλιγκαριών σε ποσοστά που μπορούν να φτάσουν το 90% του συνολικού πληθυσμού. Αν χρησιμοποιηθούν βιολογικές πρώτες ύλες το σιτηρέσιο μπορεί να πιστοποιηθεί και ως βιολογικό. Η σύσταση του σιτηρεσίου μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικιακή κλάση του σαλιγκαριού. O δείκτης κατανάλωσης τροφής είναι 1.8, δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού σαλιγκαριών απαιτούνται 1.8 kg τροφής. H τροφή δίνεται στα σαλιγκάρια μέσα σε ταΐστρες και ανανεώνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Στη φύση τα σαλιγκάρια κινδυνεύουν από μεγάλο αριθμό σπονδυλωτών θηρευτών, όπως ποντίκια, νυφίτσες, κοράκια, καθώς και ασπόνδυλων, όπως δίπτερα, κολεόπτερα. Σε συνθήκες εκτροφής η κατασκευή των εγκαταστάσεων και σωστή διαχείριση των χώρων προστατεύει τα σαλιγκάρια από τους θηρευτές. Παράσιτα όπως νηματώδης και ακάρεα μπορεί να προσβάλουν τα σαλιγκάρια. Τα παραπάνω παράσιτα μειώνουν την αναπαραγωγική ικανότητα των σαλιγκαριών και αυξάνουν τα ποσοστά θνησιμότητας. Τα σαλιγκάρια δεν προσβάλλονται από ιούς.

Η παραγωγικότητα μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών υπολογίζεται ανά στρέμμα δυκτιοκηπίου και κυμαίνεται από 3,5 έως 6 τόνους το χρόνο.

Ιχθυοκαλλιέργειες

Εγκαταστάσεις σε:

  • Χίο
  • Μέθανα
  • Ηγουμενίτσα
  • Ναύπακτος
  • Χιλιαδού
  • Καστέλα
  • Γιάλτρα Β. Ευβοίας

Οι εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας της ΑΓΡΕΚ εξασφαλίζουν :

  • Άριστος έλεγχος των συνθηκών
  • Αυτοματοποιημένη διατροφή
  • Εγκεκριμένου τύπου
  • Επιτρέπεται η εγκατάστασή τους ακόμα και πάνω στον αιγιαλό

Μεταξοσκώληκες

Η εννότητα ενήμερώνεται.

Διαχείριση Γεωργ. Αποβλήτων

Εξειδικευμένες λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των γεωργικών αποβλήτων: 

  • Εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου
  • Καινοτόμες εφαρμογές σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Ερευνητικό πρόγραμμα «Ήπια διαχείριση υγρών αποβλήτων»
  • Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «Πλαστική Κάλυψη Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» Αρ.:1006003(22-07-08)

Τα απόβλητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μεγάλου μεγέθους και της μεταποίησης τροφίμων μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΡΕΚ σχεδιάζει λύσεις έτσι ώστε η διαχείριση των λυμάτων να είναι και αξιοποίηση τους και οι εγκαταστάσεις οικονομικά αποδοτικές.

Συστήματα:
  • HOSOYA
  • OKADA
  • Παραγωγή βιοαερίου
  • Κομποστοποίηση σε οργανοχουμικό εδαφοβελτιωτικό

Κάντε click στις εικόνες για μεγένθυση:

     
    facebook eco Our systems are hosted on ecoservers indev